A Dunakanyar hajóközlekedésének visszaállítását kérik az önkormányzatok

A Dunakanyar hajóközlekedésének visszaállítását kérik az önkormányzatok

dunakanyar

Forrás: MTI | 2013. december 03. kedd 17:00

A térség polgármesterei szerint a Dunakanyar személyhajózásának elsorvasztása ellentmond a Duna-stratégiának.

A polgármesterek szerint a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakciója lehetne a Duna menti kerékpárút-, település- és szolgáltatásfejlesztések összekapcsolása a kerékpárszállítást lehetővé tevő hajóközlekedéssel.

A kormány több tagjához levelet juttatott el 11 település polgármestere és a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány, amelyben azt kérik, hogy a kormány éljen a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. többségi tulajdonrészének megvásárlásával megnyílt lehetőséggel, és kezdje meg a Dunakanyar menetrend szerinti személyhajózásának újjászervezését.

Az aláírók szerint a Dunakanyarhoz méltatlan turisztikai érdeksérelemmel jár, hogy a Mahart PassNave 1980 óta fokozatosan csökkentette a hajójáratokat, 2010-ben felszámolták a Budapest-Nagymaros járatot, valamint a még közlekedő Budapest-Esztergom járat által elérhető Dömös és Zebegény hajóállomást megszüntették.

A dokumentum aláírói javasolják, hogy elsősorban a Szentendrei-Duna-ágban állítsák vissza a hajóállomásokat, és hosszú távon foglalkozzanak az elöregedett hajópark felújításával, a közúti forgalommal menetidő és tarifa tekintetében versenyképes hajóforgalom megszervezésével.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. október közepén 750 millió forintért vásárolta meg a Mahart PassNave Személyhajózási Kft. 51 százalékos tulajdonrészét.

A vásárlást bejelentő sajtótájékoztatón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, az állam egy versenyképes cégben szerzett döntő tulajdonhányadot, és ezzel a dunai személyhajózás további növekedésének nyertese lehet.

 

Találatok: 87

Vélemény, hozzászólás?