Harmadik nap 1268 – 1200 fkm

 

2014.07.25. – Harmadik nap (1268 – 1200 fkm, majd 1200 – 1214 fkm)

DSC02522

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

harmadiknap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6:15-kor elindultunk a Beocinsk sziget mögül és találkozunk a JOHANNA BUDAPEST Magyar hajóval, bár rádión nem beszéltünk, de jó érzés volt magyar hajót is látni. Az idő folyamatosan melegszik, szinte semmi felhő az égen.

Újvidékhez érve egyszerre szép, de egyszerre elszomorító látvány, s bár a hajóút megfelelő széles lenne, de az építés miatt sok az uszály. A hidak lábánál nagyon erős az örvénylés.

11:00-ra 1200 fkm-nél a BELEGESI szigetnél a térképet követve jobbra tartunk, kár volt már a bejáratnál átakarunk térni a baloldali ágba, de fennakadunk egy homokpadon, ennek ellenére is mégis a térképre hallgatunk, kár volt, pedig a GPS is jelezte a másik irány helyességét, de mivel csak kb. 3 fkm-ről van szó megpróbálunk a jobb ágat. Kb 100 méteren keresztül megfelelő a vízmélység, így reménykedünk, de sajnos az nem elég, így ismételten fennakadunk. Amint elhagyunk egy homokbuckát, rácsúszunk egy másikra. A sodrás életveszélyes. A kormány bovden lecsúszik a csigáról, így elő kell venni a vészkormányt. Már épp ott tartunk, hogy itt kell megvárnunk egy árhullámot, mikor egy kis csónakkal közeledett felénk egy szerb férfi, aki segítségét kínálja fel. Vissza is jött értünk egy 9,9 lóerős motorral meghajtott kajütös kishajóval. Közben jön velük egy másik horgász csónak, először Ők húznak le minket, de hiába jelezzük, hogy még mindig fel vagyunk akadva otthagynak minket, így a kajütös hajóval jönnek segíteni. Az elágazásnál leválunk, elköszönünk, nem fogadnak el se sört, se pálinkát. Alig megyünk 20 métert ismét fennakadunk 🙁 így megint segítenek.
DSC02737

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:00-kor mikor kiérünk a hajózási útvonalra mérlegelünk: nem egészsége a motor hangja, nem mindig működik az önindító, kormányunk csak a vészkormány elindulunk vissza hegymenetben. Kb 6-7 km/h-val tudunk haladni. Éjszakára a Tisza-torkolatot választjuk horgonyzó helyre. A vízmélységben kellemesen csalódunk kb 10 méter. A kijelölt horgonyzóhelynél 4 méteres vízben horgonyt dobunk, majd még eggyel biztosítjuk magunkat. A sodrás 3-4 km/h-ás a víz 25 C°-os kicsit fürdünk, a legkisebb meg vödörben, amibe édes vizet öntünk, ami a kokpitban vittünk hordóval magunkkal, így a hőmérséklete nagyon kellemes a sok napsütéstől.

Vacsora: mindenki választhat konzervet, hiszen már azzal sem kell sajnos spórolnunk.

Fogyasztás: kb.. 25 liter gázolaj, kb. 0,7 dl motorolaj
Megtett út: 92 fkm

Találatok: 140

Vélemény, hozzászólás?