Megkezdték a Balaton leeresztését

Két év után először nyitották meg a siófoki zsilipet, mert folyamatosan emelkedik a tó vízszintje, és péntekre további esőt várnak.

A Balaton vízállása hétfőn megközelítette a 125 centiméteres, már kritikusnak számító magasságot – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Apasztani kell a tavat, mert a vízszint valószínűleg tovább emelkedne, és péntekre további csapadékot jelez előre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A nyári szezon elején a 110 centiméteres vízállás az optimális a vízügyi szakemberek szerint, ezt pedig már április 15-én elérte a tó.

Az OVF a siófoki vízleeresztő zsilip megnyitásával kezdte meg a tó vízszintjének csökkentését, kedden 13 órakor. Másodpercenként öt köbméter víz folyik át a zsilipen, ez az érték 15 köbméter/másodpercre nő majd (a zsilip teljes áteresztő kapacitása 80 m3/s). A tervek szerint három hétig lesz nyitva a zsilip, de ez függ a csapadék mennyiségétől.

A Balaton nagyon jó állapotban van hidrobiológiai és turisztikai szempontból egyaránt – mondta korábban G. Tóth László, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének vezetője az [origo]-nak. Az esők felhígították a tavat, így a víz nagyon tiszta, magyarázta a szakember.

 

sio_zsilip

Találatok: 47

Vélemény, hozzászólás?